[Resolved] Error Message when exporting using autohint

Post your bug reports here. Include information that helps us to understand and reproduce the bug.
PJMiller
Posts: 471
Joined: Tue Jun 16, 2015 8:12 pm
Location: Sheffield, South Yorkshire
Contact:

[Resolved] Error Message when exporting using autohint

Postby PJMiller » Wed Mar 09, 2016 11:39 pm

I also get an error message when I try to export my fonts.

This has only occurred since the update to 9.1, I have re-installed Font Creator, it makes no difference.

Kelvinch looks worse at small point sizes without hinting!
Attachments
Font_Creator_Bug.png
Font_Creator_Bug.png (28.14 KiB) Viewed 951 times

Bhikkhu Pesala
Top Typographer
Top Typographer
Posts: 6810
Joined: Tue Oct 29, 2002 5:28 am
Location: Seven Kings, London UK
Contact:

Re: Error Message when exporting using autohint

Postby Bhikkhu Pesala » Thu Mar 10, 2016 6:02 am

This issue is unrelated to the other thread. At least you have ttfautohint.exe installed.

I narrowed down the problem to one or more glyphs in the Mathematical Operators character set. If you delete the entire character set, the issue disappears.

If I delete these row of glyphs the problem also disappears.

Problem Glyphs.png
Problem Glyphs.png (5.57 KiB) Viewed 942 times
My FontsReviews: MainTypeFont CreatorHelpFC11.0 Pro + MT7.0 @ Win10 1703

Bhikkhu Pesala
Top Typographer
Top Typographer
Posts: 6810
Joined: Tue Oct 29, 2002 5:28 am
Location: Seven Kings, London UK
Contact:

Re: Error Message when exporting using autohint

Postby Bhikkhu Pesala » Thu Mar 10, 2016 7:03 am

The approxequal glyph is a composite of a composite. Making it simple solves the issue. So does making the "similar" glyph ($223C) simple while leaving the approxequal glyph as a composite.

There are other glyphs with a greater component depth so I don't understand why that particular glyph should cause issues.
My FontsReviews: MainTypeFont CreatorHelpFC11.0 Pro + MT7.0 @ Win10 1703

PJMiller
Posts: 471
Joined: Tue Jun 16, 2015 8:12 pm
Location: Sheffield, South Yorkshire
Contact:

Re: Error Message when exporting using autohint

Postby PJMiller » Thu Mar 10, 2016 7:26 am

Thank you, I will look for composites of composites. There may be others, since discovering that overlapping composite contours are not a problem I have been using the characters as building blocks to build other characters, maybe this approach has some drawbacks. :D

Bhikkhu Pesala
Top Typographer
Top Typographer
Posts: 6810
Joined: Tue Oct 29, 2002 5:28 am
Location: Seven Kings, London UK
Contact:

Re: Error Message when exporting using autohint

Postby Bhikkhu Pesala » Thu Mar 10, 2016 8:14 am

PJMiller wrote:Thank you, I will look for composites of composites. :D

Font, Information, Max component Depth.
My FontsReviews: MainTypeFont CreatorHelpFC11.0 Pro + MT7.0 @ Win10 1703

Erwin Denissen
Moderator
Moderator
Posts: 6566
Joined: Fri Oct 04, 2002 12:41 am
Location: De Bilt, The Netherlands
Contact:

Re: Error Message when exporting using autohint

Postby Erwin Denissen » Thu Mar 10, 2016 10:30 am

Bhikkhu Pesala wrote:
PJMiller wrote:Thank you, I will look for composites of composites. :D

Font, Information, Max component Depth.

Just double-click that line, and it will be located in the font overview window.
Erwin Denissen
High-Logic
Proven Font Technology

PJMiller
Posts: 471
Joined: Tue Jun 16, 2015 8:12 pm
Location: Sheffield, South Yorkshire
Contact:

Re: Error Message when exporting using autohint

Postby PJMiller » Fri Mar 11, 2016 12:04 am

Erwin Denissen wrote:
Bhikkhu Pesala wrote:
PJMiller wrote:Thank you, I will look for composites of composites. :D

Font, Information, Max component Depth.

Just double-click that line, and it will be located in the font overview window.


OK, I admit it, the bug was in my font not in your software, it must have been around the time that the update came out that I "tidied up" the Mathematical Operators block. I only update the version of Kelvinch installed on my system at irregular intervals.

Erwin, it is a very nice touch to the interface, thank you, it saved me a lot of work, I have found all the composites of composites in Kelvinch Roman, the other fonts I will do tomorrow.

Thanks for the help.

Bhikkhu Pesala
Top Typographer
Top Typographer
Posts: 6810
Joined: Tue Oct 29, 2002 5:28 am
Location: Seven Kings, London UK
Contact:

Re: Error Message when exporting using autohint

Postby Bhikkhu Pesala » Fri Mar 11, 2016 5:33 am

PJMiller wrote:OK, I admit it, the bug was in my font not in your software, it must have been around the time that the update came out that I "tidied up" the Mathematical Operators block. I only update the version of Kelvinch installed on my system at irregular intervals.

There is no rule that says you cannot have a component depth greater than 1, and ttfautohint.exe can hint lots of other such glyphs without generating an error.

I have no idea why it fails on that particular glyph. It may be a bug in FontCreator or in the autohinter, but it's not a bug in your font. As I said earlier:
Bhikkhu Pesala wrote:There are other glyphs with a greater component depth so I don't understand why that particular glyph should cause issues.
My FontsReviews: MainTypeFont CreatorHelpFC11.0 Pro + MT7.0 @ Win10 1703

Erwin Denissen
Moderator
Moderator
Posts: 6566
Joined: Fri Oct 04, 2002 12:41 am
Location: De Bilt, The Netherlands
Contact:

Re: Error Message when exporting using autohint

Postby Erwin Denissen » Fri Mar 11, 2016 7:34 am

Bhikkhu Pesala wrote:There is no rule that says you cannot have a component depth greater than 1, and ttfautohint.exe can hint lots of other such glyphs without generating an error.

That is correct.

Bhikkhu Pesala wrote:I have no idea why it fails on that particular glyph. It may be a bug in FontCreator or in the autohinter, but it's not a bug in your font.

The error message comes from the autohinter, so I suspect it is a bug in the autohinter.
Erwin Denissen
High-Logic
Proven Font Technology

PJMiller
Posts: 471
Joined: Tue Jun 16, 2015 8:12 pm
Location: Sheffield, South Yorkshire
Contact:

Re: Error Message when exporting using autohint

Postby PJMiller » Fri Mar 11, 2016 7:35 am

Bhikkhu Pesala wrote:I have no idea why it fails on that particular glyph. It may be a bug in FontCreator or in the autohinter, but it's not a bug in your font. As I said earlier:


No. I changed that glyph and it still failed, there were a couple of others. But at least it's sorted out now and if it happens again I will understand the cause and how to solve it.

Thanks.


Return to “FontCreator - Bug Reports”

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 2 guests