[CLOSED] PANOSE not saved correctly for Latin Symbol fonts.

Post your bug reports here. Include information that helps us to understand and reproduce the bug.
nabsltd
Posts: 52
Joined: Tue Oct 18, 2016 12:35 am

[CLOSED] PANOSE not saved correctly for Latin Symbol fonts.

Postby nabsltd » Sun Mar 26, 2017 2:52 am

FontCreator 10.1.0 doesn't correctly save the PANOSE information for a font if the first digit is "5" (Latin Symbol/Pictorial).

After you make changes to the PANOSE and set the Family Kind to "5" and click OK, it looks like the change is saved on repeated opening of the Font Properties dialog, but once you save the project and re-open it, it resets the PANOSE to "2-0-0-0-0-0-0-0-0-0". This happens regardless of the other digits, as long as the first is "5".

So, to reiterate, this isn't an export to OTF bug, but rather one in the Font Creator project file itself.

Erwin Denissen
Moderator
Moderator
Posts: 6566
Joined: Fri Oct 04, 2002 12:41 am
Location: De Bilt, The Netherlands
Contact:

Re: PANOSE not saved correctly for Latin Symbol fonts.

Postby Erwin Denissen » Sun Mar 26, 2017 9:25 am

Only set it for legacy Symbol fonts, otherwise your font will fail to work.
Erwin Denissen
High-Logic
Proven Font Technology

nabsltd
Posts: 52
Joined: Tue Oct 18, 2016 12:35 am

Re: PANOSE not saved correctly for Latin Symbol fonts.

Postby nabsltd » Mon Mar 27, 2017 1:03 am

Erwin Denissen wrote:Only set it for legacy Symbol fonts, otherwise your font will fail to work.

OK, but that doesn't change the fact that even on fonts like that (by which you mean the normal A-Z alphabet code points are replaced with symbols that don't look like letters), the same thing happens.

You should be able to take any font with basic ASCII letters, change the PANOSE to symbol, save it and retain that setting. Sure, the font may really be Helvetica, but Font Creator doesn't know that...it just knows there are outlines in the ASCII character range.

Erwin Denissen
Moderator
Moderator
Posts: 6566
Joined: Fri Oct 04, 2002 12:41 am
Location: De Bilt, The Netherlands
Contact:

Re: PANOSE not saved correctly for Latin Symbol fonts.

Postby Erwin Denissen » Fri May 12, 2017 3:27 pm

nabsltd wrote:
Erwin Denissen wrote:Only set it for legacy Symbol fonts, otherwise your font will fail to work.

OK, but that doesn't change the fact that even on fonts like that (by which you mean the normal A-Z alphabet code points are replaced with symbols that don't look like letters), the same thing happens.

You should be able to take any font with basic ASCII letters, change the PANOSE to symbol, save it and retain that setting. Sure, the font may really be Helvetica, but Font Creator doesn't know that...it just knows there are outlines in the ASCII character range.

No you shouldn't as that will generate invalid/ malformed fonts.
Erwin Denissen
High-Logic
Proven Font Technology


Return to “FontCreator - Bug Reports”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest