Can I clone Arial font to reduce spacing between lines?

Discuss FontCreator here, please do not post support requests, feature requests, or bug reports!
PatrickB
Posts: 3
Joined: Tue Nov 08, 2016 5:15 pm

Can I clone Arial font to reduce spacing between lines?

Postby PatrickB » Tue Nov 08, 2016 5:44 pm

I'm using Microsoft Access 2016 (Microsoft Office 2016) to create reports on Windows 10. The design of my report requires that I get a single text string to wrap into two lines in a predefined space (yellow box) on the report. What I'm seeing using Arial font is that there is a lot of space in between lines when a text box or label automatically wraps to two lines. I need this wrapping because I don't want to try to create separate text boxes or labels. I would like to reduce this space so that I can go with the largest font possible and still get both lines inside the box.

My question is this: can I use FontCreator to easily modify the Arial font and create a new font that has reduced spacing between wrapping lines? I'm not sure if this is a characteristic of the font or not. See image for illustration.

Image

Bhikkhu Pesala
Top Typographer
Top Typographer
Posts: 6795
Joined: Tue Oct 29, 2002 5:28 am
Location: Seven Kings, London UK
Contact:

Re: Can I clone Arial font to reduce spacing between lines?

Postby Bhikkhu Pesala » Tue Nov 08, 2016 6:10 pm

There is no need to edit the font, and the license for Arial doesn't permit it anyway.

I don't use Microsoft Access, but there's probably a way to reduce the line-spacing to less than 1.
My FontsReviews: MainTypeFont CreatorHelpFC11.0 Pro + MT7.0 @ Win10 1703

Dick Pape
Top Typographer
Top Typographer
Posts: 1337
Joined: Wed Oct 01, 2003 1:19 pm
Location: North Dallas, Texas

Re: Can I clone Arial font to reduce spacing between lines?

Postby Dick Pape » Wed Nov 09, 2016 11:12 am

There did not used to be a way AFAIK. Pick a different font

PatrickB
Posts: 3
Joined: Tue Nov 08, 2016 5:15 pm

Re: Can I clone Arial font to reduce spacing between lines?

Postby PatrickB » Thu Nov 10, 2016 4:15 am

Bhikkhu Pesala wrote:There is no need to edit the font, and the license for Arial doesn't permit it anyway.

I don't use Microsoft Access, but there's probably a way to reduce the line-spacing to less than 1.


Licensing aside is it technically possible? I don't have to use Arial. My question is more about this software and what's possible with fonts in general. I have the trial version and I can open up fonts and it looks like there are settings to control this but want to verify before I purchase.

I have used Access for 20 years. I do not believe there is a way. I think Word does give some options but not Access.

Thanks.

PatrickB
Posts: 3
Joined: Tue Nov 08, 2016 5:15 pm

Re: Can I clone Arial font to reduce spacing between lines?

Postby PatrickB » Thu Nov 10, 2016 4:17 am

Dick Pape wrote:There did not used to be a way AFAIK. Pick a different font


Thanks for the response. Are you saying to pick another font to edit other than Arial due to licensing or pick another font that doesn't have to be modified in the first place?

Bhikkhu Pesala
Top Typographer
Top Typographer
Posts: 6795
Joined: Tue Oct 29, 2002 5:28 am
Location: Seven Kings, London UK
Contact:

Re: Can I clone Arial font to reduce spacing between lines?

Postby Bhikkhu Pesala » Thu Nov 10, 2016 5:54 am

PatrickB wrote:Licensing aside is it technically possible? I don't have to use Arial.

Yes, it's not difficult to modify the font metrics. I try to design my fonts to use a default line-spacing of 12 point for 10 point text. It would be easier to use a different font, at a smaller size if necessary, e.g. Tahoma 11 pt instead of Arial 12 pt.

DejaVu Sans might be a suitable replacement for Arial, and the license does permit editing.

Default Line-spacing.png
Default Line-spacing.png (22.01 KiB) Viewed 273 times
My FontsReviews: MainTypeFont CreatorHelpFC11.0 Pro + MT7.0 @ Win10 1703


Return to “FontCreator - Discussion”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest