Why Can't I copy into Font Creator from so many programs

Get help with FontCreator here. Please do not post feature requests or bug reports here.
Post Reply
rrdefrei
Posts: 5
Joined: Thu Jun 11, 2015 3:49 pm

Why Can't I copy into Font Creator from so many programs

Post by rrdefrei » Thu Jun 11, 2015 3:51 pm

When trying to copy characters into font creator from many programs it copies the files and objects in the wrong shape but in many programs it simply won't copy the characters at all. Has anyone font a solution to this issue?

Bhikkhu Pesala
Top Typographer
Top Typographer
Posts: 8452
Joined: Tue Oct 29, 2002 5:28 am
Location: Seven Kings, London UK
Contact:

Re: Why Can't I copy into Font Creator from so many programs

Post by Bhikkhu Pesala » Thu Jun 11, 2015 4:03 pm

You will have to be more specific. What kind of objects are you trying to copy and paste into FontCreator and from which program?
My FontsReviews: MainTypeFont CreatorHelpFC12 Pro + MT9.0 @ Win10 1909 build 18363.592

rrdefrei
Posts: 5
Joined: Thu Jun 11, 2015 3:49 pm

Re: Why Can't I copy into Font Creator from so many programs

Post by rrdefrei » Thu Jun 11, 2015 5:00 pm

I am trying to make rhinestone true type fonts to be cut using sticky flock material. When I copy from Corel Draw it does not copy correctly. I used to be able to get it to copy into the program correctly using a program called Stone Cut Pro. I no longer have Stone Cut pro so I am trying to copy into it using some other program but the ones I have tried are not working. It won't copy the image into the font creator at all. When I copy from a program like Great Cuts which is another cutting software thee font creator program simply won't let us paste the object into it.

Bhikkhu Pesala
Top Typographer
Top Typographer
Posts: 8452
Joined: Tue Oct 29, 2002 5:28 am
Location: Seven Kings, London UK
Contact:

Re: Why Can't I copy into Font Creator from so many programs

Post by Bhikkhu Pesala » Thu Jun 11, 2015 5:11 pm

I only have CorelDraw 9.0 here, but I have no problem copying curves to FontCreator, as long as the outline is thick enough. One mm is fine, but a hairline doesn't work.
My FontsReviews: MainTypeFont CreatorHelpFC12 Pro + MT9.0 @ Win10 1909 build 18363.592

rrdefrei
Posts: 5
Joined: Thu Jun 11, 2015 3:49 pm

Re: Why Can't I copy into Font Creator from so many programs

Post by rrdefrei » Thu Jun 11, 2015 5:17 pm

I have a box drawn around it and when I when I copy into from Corel it copies it into the font creator it shows the circles but the box does not show up. I have combined a character in the box and gotten it all to show up but then when I export it as a true type font the circles that would be the rhinestones come out oblong and not perfect circles. Do you think this problem would be solved by thickening the lines off the circles?

Bhikkhu Pesala
Top Typographer
Top Typographer
Posts: 8452
Joined: Tue Oct 29, 2002 5:28 am
Location: Seven Kings, London UK
Contact:

Re: Why Can't I copy into Font Creator from so many programs

Post by Bhikkhu Pesala » Thu Jun 11, 2015 7:41 pm

Have you tried publishing to PDF and dropping the PDF into FontCreator?

If the circles are very small, there may not be enough nodes to create a near-perfect circle. The only solution to that is to increase the funits/em setting from 2048 to 4096 or 8192 for extremely finely detailed fonts. Very fine detail will not be seen at normal print sizes, only if enlarged to 72 point or beyond on posters.

For a nearly perfect circle, the best is what you get if you use the ellipse tool — a circle with four on-curve nodes and eight off-curve nodes. Eight points is not enough and sixteen is more than necessary.
A Perfect Circle.png
A Perfect Circle.png (4.3 KiB) Viewed 2919 times
My FontsReviews: MainTypeFont CreatorHelpFC12 Pro + MT9.0 @ Win10 1909 build 18363.592

rrdefrei
Posts: 5
Joined: Thu Jun 11, 2015 3:49 pm

Re: Why Can't I copy into Font Creator from so many programs

Post by rrdefrei » Sat Jun 13, 2015 4:05 pm

Is that funits/em setting located in font creator settings or corel?

rrdefrei
Posts: 5
Joined: Thu Jun 11, 2015 3:49 pm

Re: Why Can't I copy into Font Creator from so many programs

Post by rrdefrei » Sat Jun 13, 2015 4:06 pm

I'm not seeing where to change that setting in either program. Could you point me in the right direction please?

MikeW
Posts: 598
Joined: Mon May 20, 2013 2:51 pm

Re: Why Can't I copy into Font Creator from so many programs

Post by MikeW » Sat Jun 13, 2015 4:35 pm

Maybe I missed it, but what version of CD are you using? Would you upload a zipped copy of the CD file?

Bhikkhu Pesala
Top Typographer
Top Typographer
Posts: 8452
Joined: Tue Oct 29, 2002 5:28 am
Location: Seven Kings, London UK
Contact:

Re: Why Can't I copy into Font Creator from so many programs

Post by Bhikkhu Pesala » Sat Jun 13, 2015 4:41 pm

The funits/em setting is in FontCreator: Font Properties, General. Select a size from the drop list.

Changing the funits/em setting will change the size of all existing glyphs. Select all, copy, change the units, then paste. All composite glyphs will be made simple too, so use Complete Composites afterwards.

Tag all Composite Glyphs before, select all tagged glyphs after, then Complete Composites. (Available only in the Standard or Pro Editions)

Automatic hinting will need to be added again on export if you require hinting — you won't be able to use the original hinting. That is found in Export Settings.

Recalculate the metrics after changing the funits/em setting.
My FontsReviews: MainTypeFont CreatorHelpFC12 Pro + MT9.0 @ Win10 1909 build 18363.592

Erwin Denissen
Moderator
Moderator
Posts: 8388
Joined: Fri Oct 04, 2002 12:41 am
Location: Bilthoven, The Netherlands
Contact:

Re: Why Can't I copy into Font Creator from so many programs

Post by Erwin Denissen » Sat Jun 13, 2015 5:06 pm

The import vector settings from the Options dialog might help. That is if you are importing them.
Erwin Denissen
High-Logic
Proven Font Technology

Post Reply