"Open Contours"

Please try to keep all the discussions in the main forums on topic! If you have anything else, related to fonts, you want to share, please post it here!
Post Reply
Dave Crosby
Typographer
Typographer
Posts: 790
Joined: Mon Feb 23, 2004 1:13 pm
Location: Enoch, Utah

"Open Contours"

Post by Dave Crosby » Thu Mar 27, 2008 4:13 pm

From time to time there have been questions about using open contours, so I made a font with a minimal amount of glyphs to demonstrate what is involved.

Image

I made triangles then deleted one point to get 2 point contours. They show up, but there is no information there to allow mappers to activate pixels.
I guess in a way they could be considered "closed contours" with no thickness ...

Image
There are a FEW Validation problems, EVERY point is red, but what the hay!

Interesting, but not useful.

Extra Skinny.ttf
Last edited by Dave Crosby on Thu Mar 27, 2008 11:33 pm, edited 1 time in total.
Aut nunc aut nunquam

Bhikkhu Pesala
Top Typographer
Top Typographer
Posts: 8381
Joined: Tue Oct 29, 2002 5:28 am
Location: Seven Kings, London UK
Contact:

Post by Bhikkhu Pesala » Thu Mar 27, 2008 5:58 pm

Does it print?
My FontsReviews: MainTypeFont CreatorHelpFC12 Pro + MT9.0 @ Win10 1903 build 18362.418

Jowaco
Posts: 331
Joined: Tue Oct 15, 2002 11:05 am
Location: York, UK

Post by Jowaco » Thu Mar 27, 2008 7:28 pm

No.

Joe.

Dave Crosby
Typographer
Typographer
Posts: 790
Joined: Mon Feb 23, 2004 1:13 pm
Location: Enoch, Utah

That's all Folks!

Post by Dave Crosby » Thu Mar 27, 2008 11:27 pm

You two have said it all!
Aut nunc aut nunquam

Dick Pape
Top Typographer
Top Typographer
Posts: 1360
Joined: Wed Oct 01, 2003 1:19 pm
Location: North Dallas, Texas

Maybe Not

Post by Dick Pape » Fri Mar 28, 2008 4:37 am

Hmmm must be in the font... Some time ago this font came around and while it's of marginal utility -- muchly due to the content, I was puzzled tonight with whether it prints or not. And this one does! Got it to print within FC either from an Edit window or from the main screen. It was too light to print from my separate charmapper.

Image
Image
I also printed it from Snagit/The Font Thing --
Image

Robot_Crisis_dingbats.ttf

Funny too shows it is hinted!

ps. Don't validate it or it goes away....

Dick Pape
Top Typographer
Top Typographer
Posts: 1360
Joined: Wed Oct 01, 2003 1:19 pm
Location: North Dallas, Texas

Post by Dick Pape » Fri Mar 28, 2008 4:18 pm

I went back and removed the hinting tables and SURE ENOUGH it was no longer (as) printable....

Post Reply