[FIXED] Hinting Could Not Be Added

Post your bug reports here. Include information that helps us to understand and reproduce the bug.
Post Reply
KaizenNeko
Posts: 6
Joined: Sat Feb 15, 2014 8:29 pm

[FIXED] Hinting Could Not Be Added

Post by KaizenNeko » Sat Feb 15, 2014 8:43 pm

I've been running in to an error when exporting my fonts using autohinting.
Screenshot 2014-02-10 00.47.56.png
Error
Screenshot 2014-02-10 00.47.56.png (19.12 KiB) Viewed 3205 times
I'm not sure what is causing it because it happens with pretty much every font I've made. I've attached the latest one I've tried.
These are the settings I've been using to export:
Screenshot 2014-02-15 15.33.48.png
Export Settings
Screenshot 2014-02-15 15.33.48.png (31.23 KiB) Viewed 3205 times
Using: version 7.5.0 (build 519) on Windows 7 SP1 64-bit
Attachments
ODN-Bacterion-Delta.fcp
Font Project
(9.68 KiB) Downloaded 132 times

Bhikkhu Pesala
Top Typographer
Top Typographer
Posts: 8252
Joined: Tue Oct 29, 2002 5:28 am
Location: Seven Kings, London UK
Contact:

Re: Hinting Could Not Be Added

Post by Bhikkhu Pesala » Sat Feb 15, 2014 10:06 pm

I expect that it's caused by the crazy number of nodes on the diagonals. The hinting engine probably cannot cope with that. A quick test after deleting all glyphs with diagonals exported with Autohinting OK. How are you creating your fonts to get so many nodes?
Attachments
Too Many Nodes.png
Too Many Nodes.png (7.31 KiB) Viewed 3202 times
My FontsReviews: MainTypeFont CreatorHelpFC12 Pro + MT8.0 @ Win10 1809 build 17763.557

KaizenNeko
Posts: 6
Joined: Sat Feb 15, 2014 8:29 pm

Re: Hinting Could Not Be Added

Post by KaizenNeko » Sat Feb 15, 2014 10:22 pm

I thought of that a little while after posting and remade the diagonals. But even with minimal nodes it still throws the error.

I've attached the updated version of the font on this post.

Edit:
I've been using CorelDraw X2 and copy-pasting the glyphs in. The original import setting are below, but I changed Import Mode from Pixels to Trace and stopped it from making so many nodes.
Screenshot 2014-02-15 17.46.17.png
Import Settings- Image Panel
Screenshot 2014-02-15 17.46.17.png (97.42 KiB) Viewed 3196 times
Screenshot 2014-02-15 17.46.19.png
Import Settings- Glyph Panel
Screenshot 2014-02-15 17.46.19.png (25.5 KiB) Viewed 3196 times
Attachments
ODN-Bacterion-Delta.fcp
Updated
(7.81 KiB) Downloaded 138 times
Last edited by KaizenNeko on Sat Feb 15, 2014 10:50 pm, edited 1 time in total.

Bhikkhu Pesala
Top Typographer
Top Typographer
Posts: 8252
Joined: Tue Oct 29, 2002 5:28 am
Location: Seven Kings, London UK
Contact:

Re: Hinting Could Not Be Added

Post by Bhikkhu Pesala » Sat Feb 15, 2014 10:45 pm

I don't any difference — look at the number of nodes in the hintline.

The zero, for example, has 1702 nodes — it only needs 10. The .notdef glyph has loads too.

How are you getting your curves into FontCreator?
My FontsReviews: MainTypeFont CreatorHelpFC12 Pro + MT8.0 @ Win10 1809 build 17763.557

Bhikkhu Pesala
Top Typographer
Top Typographer
Posts: 8252
Joined: Tue Oct 29, 2002 5:28 am
Location: Seven Kings, London UK
Contact:

Re: Hinting Could Not Be Added

Post by Bhikkhu Pesala » Sat Feb 15, 2014 10:53 pm

The pixel mode is there for fonts with rough edges, for a geometric font like yours you need the vector mode with as few nodes as possible.
My FontsReviews: MainTypeFont CreatorHelpFC12 Pro + MT8.0 @ Win10 1809 build 17763.557

KaizenNeko
Posts: 6
Joined: Sat Feb 15, 2014 8:29 pm

Re: Hinting Could Not Be Added

Post by KaizenNeko » Sat Feb 15, 2014 10:56 pm

Ah shoot, I missed the numerals when reimporting glyphs. :P

Looking at the other fonts I was having the problem with, they have the same massive amounts of nodes.
I've reimported all glyphs with the messed up diagonals using trace mode, and got it to export with autohinting on.

Cheers!

Bhikkhu Pesala
Top Typographer
Top Typographer
Posts: 8252
Joined: Tue Oct 29, 2002 5:28 am
Location: Seven Kings, London UK
Contact:

Re: Hinting Could Not Be Added

Post by Bhikkhu Pesala » Sat Feb 15, 2014 11:00 pm

So easy when you know how.

Glad to learn that you're now up and running.
My FontsReviews: MainTypeFont CreatorHelpFC12 Pro + MT8.0 @ Win10 1809 build 17763.557

KaizenNeko
Posts: 6
Joined: Sat Feb 15, 2014 8:29 pm

Re: Hinting Could Not Be Added

Post by KaizenNeko » Sat Feb 15, 2014 11:12 pm

It also fixed another problem I was having with another editor I use for exporting Type-1 fonts. :)

Post Reply